Pierś indyka w curry

Niedziela, 01 Grudzień 2013

Pierś indyka w curry
Pierś indyka w curry Pierś indyka w curry

Po obejrzeniu filmu na Kuchnia+foodfest pt" Smak Curry", przyszła mi wielka  ochota na potrawę z tą właśnie przyprawą. Dobrze się złożyło, ponieważ Adaś wrócił z wyjazdu i przywiózł curry prosto z Egiptu.

Przyprawa Curry jest bardzo znana na całym świecie, a szczególnie w Indiach. Jest to mieszanka wielu przypraw. Ma zastosowanie w kuchni orientalnej jak również posiada wiele właściwiści zdrowotnych.

Curry dodane do ryżu, nadaje mu żółtego koloru i ciekawego smaku. Dodanie tej przyprawy do ryb, pomaga uzyskać subtelniejszy smak, dodanie do mięsa typu drób, baranina uzyskamy odmienny a zarazem przepyszny smak potrawy. Na bazie tej przyprawy możemy przygotować przepyszne sosy, które nadają potrawie niesamowity aromat.

Dzięki zawartości Kurkumy jest doskonałym środkiem na odchudzanie. Poprawia przemianę materii, pomaga wydzielaniu endorfin, działa jak przeciwutleniacz, dzięki czemu poprawia wygląd skóry i włosów. Pomaga w walce z nowotworem.

Ma wszechstronne właściwości w wielu obszarach życia, starzenia się czy też przy zwalczaniu chorób. Dlatego każdy z nas powinien wprowadzić do swojej diety.

Przedstawiam bardzo prosty przepis na Pierś indyka w Curry

Składniki:

pierś indyka ( pokroić na kwadraciki)

1 cebula pokrojona w drobną kostkę

1 ząbek czosnku, pokrojony w plasterki

pół papryczki chilli pokrojona drobno

2 łyżki curry 

1 łyżka kurkumy

1 łyżeczka imbiru

1 łyżka oleju sezamowego

łyżeczka nasion sezamu

sól, pieprz

mleczko kokosowe

Wlać łyżkę oleju sezamowego do woka lub na patelnię. Wrzucić czosnek, cebulę i papryczkę pirii, podsmażyć chwilę na małym ogniu. Dodać curry, kurkumę, imbir i pokrojoną pierś indyka. Zwiększyć ogień i wszystko dokładnie wymieszać. Jak mięso będzie już prawie upieczone wlać mleczko kokosowe. Doprawić do smaku, ciągle mieszając smażyć jeszcze przez chwilę, około 3 minut. Na koniec najlepiej posypać posiekaną kolendrą. Niestety nie miałam, dlatego też wyłożyłam na talerz roszponkę, a potem na nią curry. W czasie jedzenia wymieszac delikatnie pierś w curry z roszponką.

««« Powrót

Komentarze


Imię:
Email (nie będzie publikowany):
Treść komentarza: