Pizza pieczona na kamieniu

Środa, 27 Kwiecień 2016

Pizza pieczona na kamieniu
Pizza pieczona na kamieniu Pizza pieczona na kamieniu

Od 1,5 miesiąca posiadam kamień do pieczenia. Dostałam go w prezencie na moje urodziny od moich przyjaciół :)

Wczoraj odwiedziły mnie moje przyjaciółki i postanowiłam wypróbować kamień, czyli upiekłam pizzę na Kamieniu.

Kamień przed pieczeniem powinno się nagrzać w piekarniku przy temperaturze maksymalnej ( u mnie 250 stopni ), czas grzania kamienia około 1 godziny.

Dzięki temu będzie bardzo długo utrzymywał wysoką temperaturę. Pieczenie na kamieniu powoduje, że jest wchłaniana wilgoć z pieczonego ciasta. W ten sposób pieczona pizza będzie idealnie zarumieniona i odpowiednio krucha.

Pieczenia pizzy na kamieniu trwa około 8 minut, czyli mamy krótszy czas pieczenia.

Pamiętaj, aby o kamień odpowiednio zadbać :

- należy unikać szybkich zmian temperatury

- przy czyszczeniu unikamy wszelkich detergentów. Przypalenie dokładnie zeskrobać, a całość przetrzeć lekko wilgotną ściereczką.

- formujemy z ciasta okrągły placek na stolnicy i przenosimy na oprószoną łopatkę. Smarujemy placek sosem, wykładamy wybrane składniki i posypujemy serem.

- placek zsuwamy pulsacyjnym ruchem na kamień

- należy unikać zamoczenia łopatki sosem, ponieważ przyklei się wtedy do łopatki i będzie trudno zsunąć na kamień.

- na kamieniu również możemy piec bułki, bagietki, chleby i ciabattę.

 
 

««« Powrót

Komentarze


Imię:
Email (nie będzie publikowany):
Treść komentarza: