Pizza z grzybami leśnymi

Czwartek, 25 Wrzesień 2014

Pizza z grzybami leśnymi
Pizza z grzybami leśnymi Pizza z grzybami leśnymi

Pizza! Wszyscy ją znamy i lubimy :) Dzisiaj zrobiłam pizzę sezonową, dokładniej z grzybami leśnymi :) Różni się przede wszystkim sosem, którym smarujemy pizzę. Myślę, że warto spróbować czegoś innego :))

Składniki:

Ciasto jak na pizzę czyli:

500 g mąki

1 łyżeczka soli

30 g drożdży świeżych, które rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłego mleka (około 1/2 szklanki), dodajemy łyżeczkę cukru i łyżkę mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut

8 łyżek oliwy

Na wierzch pizzy:

grzyby leśne ( zależy jakie mamy) np. kurki, podgrzybki, borowiki. Wyczyścić, osuszyć i pokroić na plastry. Wymieszać delikatnie z olejem

kubek jogurtu naturalnego gęstego, może być typu greckiego

3 łyżki chrzanu, który mieszamy razem z jogurtem, jeżeli jest zbyt łagodny dodajemy więcej :)

2 cebule pokrojone w piórka

twardy ser kozi lub gran padano

pęczek szczypiorku posiekany drobno

natka pietruszki posiekana

sól, pieprz

Ciasto: mieszamy przesianą mąkę z solą, dodajemy wyrośnięte drożdże i mieszamy ręcznie około 5 minut lub mikserem około 2 minuty, hakiem do ciast drożdżowych. Dodajemy oliwę i jeżeli jest  potrzeba a raczej tak, dodajemy letnią wodę tyle, aby ciasto zagniecione było gładkie, delikatne i elastyczne. Proces zagniatania ciasta trwa około 15 minut ręcznie, mikserem około 8 minut. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godz.

Z ciasta formujemy placek o grubości około 1 cm i układamy go na wysmarowanej olejem blaszce. Pizzę smarujemy jogurtem z chrzanem, rozkładamy na nim piórka cebuli, grzyby i posypujemy szczypiorkiem. Lekko solimy i pieprzymy do smaku. Wszystko posypujemy serem grubo startym.

Pieczemy około 15 - 20 minut w temperaturze 250 stopni, na złoty kolor. Gotową pizzę posypujemy natką pietruszki.

 

 

 

 

 

 

 

 

««« Powrót

Komentarze


Imię:
Email (nie będzie publikowany):
Treść komentarza: