Placki z dyni
Wtorek, 12 Grudzień 2017
Wczoraj piekłam dynię w piekarniku, część użyłam do sałatki, a drugą część zmiksowałam i powstało puree z dyni.
Jeżeli mamy puree z dyni możemy upiec placuszki, które będą idealne na śniadanie :)
Składniki:
300 g puree z upieczonej dyni
1 lub 2 jajka w zależności jaka gęsta jest masa
50 g jogurtu naturalnego, jeżeli masa jest zbyt gęsta
3 łyżki oleju lub masła
2-3 łyżki ksylitolu lub cukru
1 i 1/3 szklanki mąki ( może być pszenna) ja uzyłam bezglutenowej ryżowej szklankę i 1/3 kukurydzianej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
szczypta cynamonu
3 gruszki
W misce wymieszać puree z dyni z jajkami i 3 łyżkami oleju oraz z ksylitolem.
Bezpośrednio przez sitko dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz solą. Wszystko wymieszać do połączenia się składników na gładką i jednolitą masę. Można zmiksować mikserem na minimalnych obrotach.
Rozgrzać patelnię, posmarować ją olejem. Nakładać po 1 łyżce ciasta zachowując odstępy.
Placki smażyć na niezbyt dużym ogniu, do czasu aż urosną i będą ładnie zrumienione, przez około 2,5 minuty z każdej strony.
Placki można podawać na przykład z karmelizowanymi gruszkami, posypane cynamonem.
Można posypać cukrem pudrem, podawać z powidłami.
Smacznego!!!