Placki z dyni

Wtorek, 12 Grudzień 2017

Placki z dyni
Placki z dyni Placki z dyni

Wczoraj piekłam dynię w piekarniku, część użyłam do sałatki, a drugą część zmiksowałam i powstało puree z dyni. 

Jeżeli mamy puree z dyni możemy upiec placuszki, które będą idealne na śniadanie :)

Składniki:

300 g puree z upieczonej dyni

1 lub 2 jajka w zależności jaka gęsta jest masa

50 g jogurtu naturalnego, jeżeli masa jest zbyt gęsta

3 łyżki oleju lub masła

2-3 łyżki ksylitolu lub cukru

1 i 1/3 szklanki mąki ( może być pszenna) ja uzyłam bezglutenowej ryżowej szklankę i 1/3 kukurydzianej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

szczypta cynamonu

3 gruszki

 

W misce wymieszać puree z dyni z jajkami i 3 łyżkami oleju oraz z ksylitolem.

Bezpośrednio przez sitko dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz solą. Wszystko wymieszać do połączenia się składników na gładką i jednolitą masę. Można zmiksować mikserem na minimalnych obrotach.

Rozgrzać patelnię, posmarować ją olejem. Nakładać po 1 łyżce ciasta zachowując odstępy. 

Placki smażyć na niezbyt dużym ogniu, do czasu aż urosną i będą ładnie zrumienione, przez około 2,5 minuty z każdej strony.

Placki można podawać na przykład z karmelizowanymi gruszkami, posypane cynamonem.

Można posypać cukrem pudrem, podawać z powidłami.

Smacznego!!!

««« Powrót

Komentarze


Imię:
Email (nie będzie publikowany):
Treść komentarza: