Placki z gotowanych ziemniaków

Wtorek, 19 Styczeń 2016

Placki z gotowanych ziemniaków
Placki z gotowanych ziemniaków Placki z gotowanych ziemniaków

Jeżeli zostaną Wam ugotowane ziemniaki z poprzedniego dnia z obiadu, nie wyrzucajcie ich !!! 

Zróbcie z nich placuszki. Ugniećcie ziemniaki jak na puree, dodając masło, jeżeli macie ochotę możecie dodać świeżych ziół do środka lub trochę sera np. parmezzanu i trochę mąki pełnoziarnistej lub takiej jakiej używacie na codzień w swojej kuchni :)

Rękoma ulepcie z nich placki i połóżcie na podsypanej mąką desce lub blacie.

Rozgrzejcie patelnie z masłem, dodając trochę oleju, aby masło się nie spaliło lub używając masła klarowanego.

Na rozgrzaną patelnie wkładać delikatnie placki i smażyć z każdej strony po około 3 minuty, aż będą miały złoty kolor.

Placuszki możemy podawać z różnymi dodatkami. Ja podałam tym razem z jogurtem naturalnym połączonym z musztardą z estragonem ( musztardę kupiłam na Bazarze Natury w Gdańsku od gospodarstwa "Koziołeczek" ).

Wykładamy placki na talerz, robimy kleks z jogurtu z musztardą i na to kładziemy pasek wędzonego łososia.

 

««« Powrót

Komentarze


Imię:
Email (nie będzie publikowany):
Treść komentarza: