Placuszki z cukinii

Środa, 27 Lipiec 2016

Placuszki z cukinii
Placuszki z cukinii Placuszki z cukinii

Cukinia jest idealna dla odchudzających się, chroni przed rakiem żołądka i odkwasza organizm.

Cukinia jest niskokaloryczna i lekkostrawna, zawiera sporo witamin i minerałów.

W ogrodzie u mojego Taty rośnie jej naprawdę sporo, więc ostatnio w moim menu często jest cukinia :))

 

Dzisiaj placuszki z cukinii.

Składniki:

1 jajo

1 starta na średnich oczkach cukinia

4 łyżki mąki kukurydzianej

cebula drobno pokrojona

ząbek czosnku drobno pokrojony

sól, pieprz oraz papryczka chilii

świeże zioła, szałwia, natka pietruszki itp.

 

Mąkę przesiać do miski, dodać startą cukinię, sól, pierz, papryczkę oraz jajo. Wszystko wymieszać, dodać czosnek, cebulę oraz świeże zioła drobno pokrojone.

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.

Nakładać po łyżce masy na blaszkę i piec placuszki około 12 minut.

Można podać razem z sałatką, sosem pomidorowym lub sosem tzatziki.

Ja przygotowałam sałatę z marchewką surową pociętą na paseczki, ogórkiem małosolnym pociętym na paseczki i polałam sosem winegret.

 

 

««« Powrót

Komentarze


Imię:
Email (nie będzie publikowany):
Treść komentarza: