Placuszki z jagodami

Poniedziałek, 08 Sierpień 2016

Placuszki z jagodami
Placuszki z jagodami Placuszki z jagodami

Lipiec i sierpień to miesiące jagód.

Niestety szybko znikają, więc trzeba się śpieszyć, żeby najeść się nimi do woli. Jagody są pyszne i zdrowe. Leczą oczy, obniżają poziom złego cholesterolu, uelastyczniają naczynia krwionośne. Suszone jagody szybko likwidują biegunki. 

Owoce te świetnie sprawdzają się także jako dodatek do deserów.

Dzisiaj na śniadanie zrobiłam placuszki z jagodami, za namową mojej Julii ( ona kocha jagody :))

Składniki:

1,5 szklanki mąki ryżowej

3 łyżki ksylitolu

2, 5 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

1,5 szklanki maślanki

2 jaja

jagody

olej rzepakowy do smażenia

W większej misce wymieszać przesianą mąkę z ksylitolem, proszkiem do pieczenia i solą.

W drugiej misce zmiksować maślankę, jaja i 2 łyżki roztopionego masła. Wymieszać z suchymi składnikami a następnie dodać jagody. Delikatnie wymieszać.

Rozgrzać patelnię posmarowaną tłuszczem, nakładać po 2 łyżki ciasta na 1 placka i na średnim ogniu smażyć je na złoty kolor.

 

 

««« Powrót

Komentarze


Imię:
Email (nie będzie publikowany):
Treść komentarza: