Placuszki z kaszy jaglanej

Środa, 24 Luty 2016

Placuszki z kaszy jaglanej
Placuszki z kaszy jaglanej Placuszki z kaszy jaglanej

Podobno z kaszy jaglanej można zrobić wszystko na przykład: pasztet, wegański sernik itd. Wszystko za sprawą jej bardzo neutralnego smaku. Trzeba tylko pamiętać, aby ją odpowiednio ugotować, aby pozbyć się jej gorzkiego smaku.

Przede wszystkim trzeba pamiętać, aby kaszę przed gotowaniem dobrze przepłukać pod gorącą wodą, tak długo aż będzie leciała czysta woda.

Potem wrzucić do gotującej się wody, przemieszać delikatnie 3 razy, wlać 1 łyżkę oleju, szczyptę soli, zmiejszyć ogień, przykryć i gotować około 15 minut pod przykryciem.

Po tym czasie zdjąć pokrywkę i poczekać 5 minut, aby reszta wody wyparowała.

Pamiętajmy aby nie mieszać kaszy podczas gotowania!!!

Dzisiaj zrobiłam z kaszy jaglanej, którą ugotowałam wczoraj Placuszki.

Składniki:

200 g kaszy jaglanej

1,5 szklanki mleka, ja dodałam kozie

5 łyżek kaszki kukurydzianej

5 łyżek skrobi ziemniaczanej

sól, pieprz, papryczka chilli

olej do smażenia

Wszystkie składniki połączyć ze sobą i zmiksować. Powinna powstać dość gęsta masa.

Rozgrzewamy patelnię i smażymy placki z każdej strony, aż będą miały złoty kolor. Usmażone placuszki położyć na ręcznik papierowy.

Placki można podawać z surówką, z sosami itp.

Ja przygotowałam prostą surówkę z buraczków. 

Buraki wvześniej ugotowane starłam na tarce o grubych oczkach, dodałam starte jabłko i pokrojoną drobno czerwoną cebulkę. Dodałam przyprawy, sól, pieprz i ocet balsamiczny. Wszystko razem wymieszałam.

Kładziemy placki na talerz, na placek kładziemy łyżkę jogurtu naturalnego i na to surówkę z buraczków. 

Smacznego!!!

 

««« Powrót

Komentarze


Imię:
Email (nie będzie publikowany):
Treść komentarza: