Polenta z pomidorkami i serkiem kozim

Piątek, 15 Styczeń 2016

Polenta z pomidorkami i serkiem kozim
Polenta z pomidorkami i serkiem kozim Polenta z pomidorkami i serkiem kozim

Polenta jest tradycyjnie włoskim daniem.

Do przygotowania polenty wystarczy kaszka kukurydziana, woda, oliwa, sól i dodatki. Często dodaję ser parmezan starty na drobnych oczkach i masło.

Możecie zmieniać dodatki, dzięki czemu za każdym razem powstanie nowe danie.

Ja ostatnio uwielbiam oglądać programy Gordona Ramsaya i właśnie tam zobaczyłam przepyszny przepis na polentę.

 

Składniki:

2 litry wody

300 g kaszki kukurydzianej

100 g masła

100g startego parmezanu

1 łyżka soli

1 łyżka gałki muszkatałowej

trochę oliwy dodać do wody

W garnku zagotować wodę z solą i odrobiną oliwy. Wsypuję kaszkę mieszając trzepaczką non stop. Mieszamy aż kasza się zagotuje. Zmiejszam gaz do minimum i mieszając od czasu do czasu gotujemy około 30 minut.

Po tym czasie wyłączam gaz i dodaję masło, parmezan i gałkę. Jak składniki się połączą odstawiam. Polenta powinna mieć konsystencję gęstej śmietany.

Przygotowuję naczynie, smaruję je masłem i wylewam polentę. Po ostudzeniu wkładam do lodowki na około 1 godzinę.

W tym czasie wykładam blachę papierem do pieczenia, układam pomidorki koktajlowe, które trzeba przekuć, aby nie wybuchły podczas pieczenia, solę polewam oliwą, dodaję zmiażdżony czosnek i tymianek. Wszystko delikatnie mieszam i wstawiam do piekarnika na 175 stopni na około 30 minut.

Polentę wyjmuję z lodówki, wyciągam z naczynia, kroję na kawałki i grilluję z każdej strony na złoty kolor.

Podaję z pomidorkami oraz serkiem kozim.

Do tego bardzo pasuje sałata z awokado i sosem winegrette musztardowym.

Możemy podać na śniadanie, lunch lub kolację :))

 

 

 

 

««« Powrót

Komentarze


Imię:
Email (nie będzie publikowany):
Treść komentarza: