Quiche z dynią i grzybami

Piątek, 07 Listopad 2014

Quiche z dynią i grzybami
Quiche z dynią i grzybami Quiche z dynią i grzybami

Już kiedyś pisałam czym się różni quiche od tarty. Quiche zalewamy masą jajeczną.

Na halloween miałam zamówienie na potrawy z dynią, zrobiłam Quiche z dynią i grzybami i dlatego dzisiaj podam Wam przepis. 

Składniki: 

350 g upieczonej dyni

500 g leśnych grzybów świeżych lub mrożonych

250 g sera koziego np. w roladzie

sól morska, świeżo zmielony pieprz

oliwa extra vergine, papryczka chilii 

tymianek świeży lub suszony

1 szklanka śmietanki kremowki 30%

4 - 5 jajek 

Spód parmezanowy: 

300 g mąki orkiszowej lub pszennej

80 g drobno startego parmezanu lub grana padano

150 g zimnego masła

1 jajko

Przygotować blaszaną tortownicę z odpinaną obręczą o średnicy 26 cm. Do miksera lub miski przesiać mąkę, dodać szczyptę soli, pieprzu, dodać parmezan oraz pokrojone w kostkę masło. Miksować przez około 2 minuty lub rozcierać składniki palcami aż powstaną drobne okruszki ciasta. Wtedy wbić jajko i miksować jeszcze przez chwilę lub zagniatać składniki ręką, aż zaczną łączyć się w jeden duży kawałek gładkiego ciasta. Uformować z niego kulę i wstawić do lodówki na około 1 godzinę.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Około 2 kg dyni obrać ze skóry, pokroić na małe kawałki, oprószyć solą morską i pieprzem, skropić oliwą, posypać paryczką chilii i wymieszać. Przełożyć na blachę do pieczenia i wstawić do piekarnika na około 45 minut, aż dynia będzie miękka.

Grzyby opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić na kawałki, posolić, popierzyć i wymieszać z oliwą. Po 25 minutach pieczenia dyni przesunąć ją na bok, a w wolne miejsce włozyć większą połowę grzybów, układając je jedną warstwą. Piec dalej do końca czasu, przez około 20 minut.

Ciasto rozwałkować bezpośrednio na papierze do pieczenia podsypując mąką. Wyłożyć nim spód i całe boki formy, brakujące miejsca można wylepić palcami. Spód ciasta ponakłuwać widelcem, aby podczas pieczenia ciasto się nie podniosło. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 15 - 20 minut aż ciasto będzie lekko złote. 

Do miski wlać śmietankę kremówkę i wbić jajka, doprawić tymiankiem, solą i pieprzem, roztrzepać widelcem, dodać upieczoną dynię wraz z grzybami oraz pokrojony w kostkę ser kozi, wymieszać. Wylać na podpieczony spód i piec przez około 40 minut.

 

 

 

 

 

««« Powrót

Komentarze


Imię:
Email (nie będzie publikowany):
Treść komentarza: