Racuchy drożdżowe z jabłkiem

Poniedziałek, 11 Styczeń 2016

Racuchy drożdżowe z jabłkiem
Racuchy drożdżowe z jabłkiem Racuchy drożdżowe z jabłkiem

Racuchy drożdżowe z jabłkami, takie proste i takie pyszne!!!

Przyznaję się bez bicia, że w trakcie pieczenia zjadłam 5 sztuk, jeszcze były gorące prosto z patelni - pychotka!

Od razu przypominają mi się czasy z dzieciństwa, kiedy mama je piekła i zapach był w całym domu :))

Przede wszystkim trzeba pamiętać, że drożdże muszą wyrosnąć, czyli musimy się uzbroić w cierpliwość, ale jest warto.

Składniki:

Na zaczyn:

drożdże 15 g

cukier 1 łyżka

mąka pełnoziarnista 2 łyżki

mleko 125 ml

Podgrzać delikatnie mleko, pamiętać, aby było ciepłe, a nie gorące!!! Dodać cukier, drożdże i wymieszać trzepaczką. Potem dodać mąkę i jeszcze raz wszystko dokładnie wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut.

jajko 1 szt.

mąka pełnoziarnista 1 szklanka

cukier brązowy 1 łyżka

szczypta soli

2 jabłka pokrojone na małe kawałki

tłuszcz do smażenia

Jajko wymieszać dokładnie z cukrem, dodać mąkę i zaczyn. Wymieszać do momentu aż pojawią się pęcherzyki powietrza. Dodać kawałki jabłka, wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na minimum 1 godz. do wyrośnięcia.

Po tym czasie ciasto delikatnie wymieszać i wkładać porcjami na rozgrzaną patelnię. Smażyć z każdej strony aż będą złote. Oprószyć cukrem pudrem i cynamonem.

««« Powrót

Komentarze


Imię:
Email (nie będzie publikowany):
Treść komentarza: