Rolada bezowa z żurawiną

Czwartek, 08 Marzec 2018

Rolada bezowa z żurawiną
Rolada bezowa z żurawiną Rolada bezowa z żurawiną

Dzisiaj jest Dzień Kobiet i właśnie z tej okazji chciałabym życzyć wszystkim kobietkom, małym i dużym samych cudownych chwil w życiu :)

08 marca jest również dniem moich urodzin i imienin i z tej okazji przygotowałam dwa ciasta dla gości, którzy będę mieli ochotę mnie w tym dniu odwiedzić :)

Upiekłam tort tiramisu oraz roladę bezową. Przepis na tort już dawno można znaleźć na moim blogu, natomiast przepis na roladę podam Wam dzisiaj.

ROLADA BEZOWA Z ZURAWINĄ

Składniki na bezę :

4 białka

łyżeczka soku z cytryny

szczypta soli

200 g cukru pudru

duża garść płatków migdałowych

Nadzienie:

500 g świeżych lub mrożonych żurawin

250 ml soku z granatów

100 g ksylitolu lub cukru

1 łyżeczka cynamonu i mąki ziemniaczanej

Krem:

500 ml kremówki

nasiona z laski wanilii

Białka ubijamy z sokiem z cytryny i szczyptą soli. Dodajemy łyżkę cukru i ubijamy. Kontynuujemy dodając cukier łyżka po łyżce, aż piana stanie się gęsta i błyszcząca. Na blaszce wyłożonej natłuszczonym papierem do pieczenia rozsypujemy płatki migdałowe. Na tym rozprowadzamy warstwę piany i pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni, do momentu kiedy beza urośnie i się ze złoci. Studzimy.

Żurawinę gotujemy do miękkości w soku z granatów około 10 minut. Dodajemy cukier i cynamon, gotujemy jeszcze 5 minut. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z odrobiną zimnej wody i zagęszczamy żurawiny. Studzimy.

Na dużym kawałku pergaminu przesiewamy sporo cukru pudru i przekładamy na to bezę magdałami do spodu. Śmietanę ubijamy  z pestkami wanilii. Krem powinien być gęsty, ale nie sztywny, rozsmarowujemy go na bezie, pozostawiając wolne brzegi. Na środku rozprowadzamy sos żurawinowy.

Za pomocą papieru rolujemy bezę. Ostrożnie przenosimy na półmisek.

Można podać dodatkowo żurawinę :)

 

 

 

 

««« Powrót

Komentarze


Imię:
Email (nie będzie publikowany):
Treść komentarza: