Salatka z bobem
Wtorek, 27 Czerwiec 2017
Jak się pojawia na ryneczku bób, nie umiem przejść obok niego obojętnie. Bardzo go lubię, ale moja córka Julia jest od niego uzależniona. To jest udowodnione :)))
Bób kocham za to, że można z niego przygotować przeróżne dania. Uwielbiam go jeść samego, ugotowanego w osolonej wodzie z koperkiem, ale najbardziej lubię wykorzystywać go do różnych sałatek. W zależności co mam w lodówce, tak powstają sałatki z bobem.
Dzisiaj proponuję taką oto sałatkę. Jest bardzo prosta, szybka w przygotowaniu a do tego idealna na lunch lub kolację w letnie dni. Ostatnio zauważyłam, że latem najchętniej jadłabym na kolację tylko różnego rodzaju sałatki.
Składniki:
opakowanie ugotowanego i obranego ze skórki bobu
rukola lub inna salata
pomidorki pokrojone w kostkę
jajka ugotowane na twardo i pokrojone w ćwiartki
sos:
2 łyżki oliwy
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka syropu klonowego
1/2 łyżeczki papryki wędzonej
sól, pieprz
pęczek koperku posiekany drobno
Składniki na sos wrzucić do słoika, zakręcić i dobrze wymieszać.
Przełożyć wszystkie składniki na półmisek lub do miski. Polać sosem i gotowe.
Można podawać z pieczywem, z grzankami itp.