Sałatka z pieczoną dynią

Wtorek, 03 Listopad 2015

Sałatka z pieczoną dynią
Sałatka z pieczoną dynią Sałatka z pieczoną dynią

Wiadomo, że teraz jest okres idealny na potrawy z dyni, więc tym razem proponuję lekką sałatkę z pieczonej dyni:)

 

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, najlepiej termoobieg. Dynię obierz ze skórki i pokrój w kostkę 2 cm. Oprósz solą morską, ja miałam sól wędzoną, pieprzem, papryczką chilli i skrop olejem rzepakowym. Wymieszaj wszystko delikatnie i rozłóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Wstaw do piekarnika i piecz około 15 - 20 minut.

Rozłóż na półmisek poszarpaną sałatę, dodaj przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i pokrojony szczypiorek. Następnie dodaj upieczoną dynię, może być jeszcze ciepła, pokrojony na małe kawałki połówkę kopru włoskiego oraz miękki ser kozi.

Przygotuj sos:

Wymieszaj sok z cytryny, sok z pół pomarańczy i miód. Cały czas mieszając dodaj powolutku oliwę np. rzepakową na zimno tłoczoną i mieszaj energicznie do uzyskania konsystencji emulsji. Gotowym dressingiem skrop sałatkę.




««« Powrót

Komentarze


Imię:
Email (nie będzie publikowany):
Treść komentarza: