Śledzie w cieście francuskim

Wtorek, 21 Listopad 2017

Śledzie w cieście francuskim
Śledzie w cieście francuskim Śledzie w cieście francuskim

Przyszła jesień, a razem z nią przyszła ochota na śledzia :)

Jesienią i zimą bardzo często jadam śledzie pod różną postacią, w oleju, w sałatkach, w śmietanie itd.

Śledzie jak pewnie już wiecie są bardzo zdrowe, mają najwięcej kwasów omega3 z dostępnych polskich ryb, dlatego pamiętajcie warto je jeść!!! Wystarczy zjeść dziennie 1/3 część śledzia, aby dostarczyć organizmowi dzienną dawkę omega3 :)))

Przepisy na śledzia są różne w każdym domu. Warto czasem spróbować czegoś nowego i przygotować coś nietypowego.

Proponuję dzisiaj przygotować idealną przekąskę, która sprawdzi się na naszych stołach również w trakcie rodzinnych imprez jak i spotkań z przyjaciółmi.

Składniki:

6 filetów śledziowych  (wymoczyć najlepiej przez calą noc w mleku)

1 duży rulon ciasta francuskiego ( gotowego)

1 duża cebula pokrojona drobno

1 ząbek czosnku pokrojony drobno (jeżeli lubicie, ale niekoniecznie)

2 łyżeczki tymianku

masło klarowane

5-6 łyżek jogurtu naturalnego gęstego lub śmietany 18%

pieprz świeżo zmielony

1 jajko surowe

 

Cebulę i czosnek podsmażyć na maśle. Śledzie opłukać w zimnej wodzie, osuszyć i pokroić w drobną kosteczkę. Wymieszać z przestudzoną cebulką, jogurtem, tymiankiem i pieprz.

Ciasto rozwijamy, rozkładamy na nim przygotowaną masę i zwijamy jak roladę.

Kroimy na 1-2 centymetrowe kawałki (plastry), każdy kawałek układamy na płasko na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy rozmąconym jajkiem. Można dodatkowo dodać do każdego kawałka po 1-2 kapary, jeżeli lubicie.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około 25 minut. Kiedy będą już upieczone na złoto wyjmujemy i możęmy od razu podawać.

Smakują pysznie na ciepło jak i na zimno :))

Możemy podawać z sosem np. chrzanowym lub z samym jogurtem lub śmietaną.

Smacznego!!!

 

 

 

 

 

 

««« Powrót

Komentarze


Imię:
Email (nie będzie publikowany):
Treść komentarza: