Śledzie z jabłkiem i selerem

Poniedziałek, 26 Październik 2015

Śledzie z jabłkiem i selerem
Śledzie z jabłkiem i selerem Śledzie z jabłkiem i selerem

 

Jak przychodzi jesień, momentalnie zmieniają się moje zachcianki i smaki. Wtedy od razu przychodzi ochota na śledzika :)

Tak więc do roboty :)))

 

Składniki:

6 filetów śledziowych ( namoczyć wcześniej w mleku lub w  wodzie gazowanej na minimum 1 godzinę )

6 łyżek rodzynek lub żurawiny, namoczyć w brandy lub innym alkoholu

2,5 szklanki obranego i startego selera ( korzeń selera ) pokropić sokiem z cytryny

1 - 2 jabłka starte na tarce, pokropić sokiem z cytryny

1 jabłko pokrojone na cienkie plasterki, pokropić sokiem z cytryny 

5 łyżek zarumienionych orzechów włoskich

 

Składniki na sos :

6 łyżek syropu klonowego lub syropu z pędów sosny lub kilka łyżek płynnego miodu

sok z cytryny

olej lniany

1, 5 łyżęczki nasion kopro włoskiego

sól, pieprz

 

Filety śledziowe opłukać zimną wodą i wysuszyć ręcznikiem papierowym. 

 

Przygotować sos:

Wymieszać wszystkie składniki w miseczce, doprawić solą i pieprzem.

 

Połączyć składniki sałatki, wymieszać z sosem i wstawić do lodówki na minimum godzinę.

 

Smacznego!!!

Miłego dnia! :))

 

 

 

 

 

 

««« Powrót

Komentarze


Imię:
Email (nie będzie publikowany):
Treść komentarza: