Światowy Dzień Makaronu

Piątek, 25 Październik 2013

Światowy Dzień Makaronu
Światowy Dzień Makaronu Światowy Dzień Makaronu

25 Października - Światowy Dzień Makaronu!

Makaron jest dostępny w wielu wariantach i wielu formach, dzięki czemu każdy może wybrać coś dla siebie, swój ulubiony. Np. klasyczne spaghetti, świderki, cannelloni, lasagne czy makaron z pełnego ziarna.

Ważne! Aby niezależnie od rodzaju ugotować go al dente, czyli na lekko twardo. Dzięki temu, taki makaron zapewni nam nie tylko najlepsze walory smakowe, ale również będzie najzdrowszy.

Potraw z makaronu jest niezliczona ilość. Można go także wykorzystać do deserów. Szczególnie cannelloni, które możemy nadziewać owocami i polać sosem czekoladowym.

Makaron jest idealny dla starszych, młodszych. Powinien stanowić podstawę naszego menu. Jest źródłem łatwo przyswajalnych węglowodanów złożonych oraz błonnika, które są niezbę∂ne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Ja uwielbiam każdy makaron, nawet podany najprościej, czyli ugotowany al dente, polany pyszną, zdrową oliwą, najlepiej tłoczoną na zimno i posypany parmezanem oraz np. natką pietruszki.

 

 

 

««« Powrót

Komentarze


Imię:
Email (nie będzie publikowany):
Treść komentarza: