Szarlotka bezglutenowa

Środa, 19 Październik 2016

Szarlotka bezglutenowa
Szarlotka bezglutenowa Szarlotka bezglutenowa

Duża ilość różnego rodzaju jabłek na ryneczku dla mnie oznacza przyjście jesieni. 

Smak dojrzałych jabłek jest słodko-kwaskowaty, bardziej lub mniej w zależności od odmiany. Miąższ jabłka jest sztywny, chrupki i pełny przezroczystego soku.

Kolor skórki jabłka występuje w odcieniach zieleni, a gdy dojrzeje również w kolorze żółci lub czerwieni.

Jabłka dojrzałe wydzielają lekko wyczuwalny słodkawy zapach. Podczas obróbki można je kroić, siekać, mielić, ucierać, gotować, piec, wyciskać z soku lub suszyć. 

W polskiej kuchni znamy wiele potraw z jabłek lub zawierające jabłka, na przykład : pieczona kaczka z jabłkami, sałatki warzywne, owocowe, jabłka smażone w cieście naleśnikowym, ryż pieczony z jabłkami i cynamonem oraz bardzo pospolita szarlotka z jabłkami, którą dzisiaj dla Was przygotuję :))

Składniki:

450 g mąk mieszanych ( 100 g mąki ryżowej, 100 g ziemniaczanej, 150 g kukurydzianej, 50 g kokosowej oraz 50 g migdałowej )

2 łyżeczki proszku do pieczenia

3/4 szklanki ksylitolu

ziarenka z laski wanilii

250 g masła

2 jaja

2 kg jabłek

sok i skórka z 1 cytryny

3 łyżki płynnego miodu

2 łyżki mielonego cynamonu

lody ( ja użyłam własnych lodów, bananowych z masłem orzechowym )

 

Wszystkie mąki wsypać do misy miksera, dodać proszek do pieczenia, cukier, wanilię, szczyptę soli, pokrojone w kosteczkę zimne masło i miksować aż powstanie drobna kruszonka. Dodać jaja i szybko połączyć składniki w kulę. Ciasto podzielić na 2 części, zawinąć folią i włożyć do lodówki na minimum 1 godzinę.

Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, pokroić na plasterki.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Blaszkę wyłożyć jedną połówką ciasta, ułożyć jabłka, skropić sokiem z cytryny, posypać skórką cytrynową, polać miodem, posypać cynamonem.

Rozwałkować drugą część ciasta na papierze do pieczenia i przenieść ciasto z papierem do formy, odwrócić tak aby ciasto przykryło jabłka, a papier znalazł się na górze. Odkleić papier i wstawić do piekarnika na około 45 minut. Piec do momentu aż ciasto będzie miało złoty kolor.

Podawać z lodami :)

 

««« Powrót

Komentarze


Imię:
Email (nie będzie publikowany):
Treść komentarza: