Szarlotka z bezą

Niedziela, 12 Październik 2014

Szarlotka z bezą
Szarlotka z bezą Szarlotka z bezą

Obieczałam, że dzisiaj podam przepis na Szarlotkę z bezą. Oto on:

Ciasto na spód: 

200 g mąki orkiszowej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

25 g cukru

75 g zimnego masła

3 żółtka ( białka zachować do bezy)

1 laska wanilii

skórka starta z 1/2 pomarańczy

1/2 łyżeczki cynamonu

1/3 łyżeczki gałki muszkatałowej

Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, cukier oraz przyprawy. Dodać pokrojone na kawałki masło i wszystko miksować mikserem aż powstaną drobne okruszki ciasta. Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto łącząc w jednolitą kulę, jeżeli trzeba dodaj pół łyżki zimnej wody, aby składniki się połączyły. Ciasto włożyć do lodówki na około 1 godzinę.

Jabłka: 

1 kg jaļlek lub więcej jak ktoś chce :)

40 g cukru

skórka starta z 1/2 pomarańczy

sok wyciśniety z 1 pomarańczy

Obrać, pokroić na ćwiartki jabłka, usunąć gniazda nasienne. Pokroić na mniejsze kawałki i włożyć na dużą patelnię, dodać cukier, skórkę z pomarańczy oraz sok. Smażyć na średnim ogniu przez około 8 minut, aż jabłka zmiękną. 

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni gora i dół

Formę na tartę wysmarować grubo masłem. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować nim formę ( boki i spód ) Spód podziurkować widelcem, wyłożyć jabłka i wstawić do piekarnika. Piec przez 25 minut. W połowie pieczenia zacząć przygotowywać bezę.

 

Beza: 

3 białka

150 g cukru

2 łyżeczki mąki ziemnaczanej

Białka wlać do miski i ubić na pianę. Następnie dodawać po łyżce cukier cały czas ubijając. Dodaj mąkę ziemniaczaną i ubijać jeszcze około 1 minuty. Wyjąć ciasto z piekarnika, wyłożyć bezę i wstawić z powrotem i piec około 20 minut. Po wyjęciu poczekać minimum 10 minut aby lekko wystygło.

Smacznego!

 

 

 

 

««« Powrót

Komentarze


Imię:
Email (nie będzie publikowany):
Treść komentarza: