Szparagi w cieście francuskim

Niedziela, 19 Czerwiec 2016

Szparagi w cieście francuskim
Szparagi w cieście francuskim Szparagi w cieście francuskim

 

Szparagi sa warzywem cenionym ze względu na walory smakowe i lekkostrawność. To bogactwo wielu cennych składników odżywczych.

Warzywa te zawierają znaczne ilości kwasu foliowego, a także witaminy C, E oraz β-karoten.

Dzisiaj przygotuję przystawkę bardzo prostą w przygotowaniu :))

Składniki:

1 pęczek szparagów

ciasto francuskie

sól

pieprz

papryczka chilli

olej rzepakowy

1 jajo

 

Szparagi umyć, odłamać końcówki. Wyłożyć na blaszkę, posypać przyprawami, solą, pieprzem, papryczką chilli, polać olejem i wymieszać. Zostawić na kilkanaście minut.

Przygotować ciasto francuskie, wyciąć z ciasta prostokąty około 4cm/7cm. Owinąć po 3 szparagi ciastem, skleić dość mocno, aby podczas pieczenia się nie rozerwało ciasto, można jeżeli ktoś lubi owinąć szparagi najpierw szynką parmeńską a później ciastem. Ciasto posmarować rotrzepanym jajkiem i piec w temperaturze 200 stopni około 12 minut.

Podawać np. z sosem z jogurtu naturalnego z dużą ilością koperku.

Jest to bardzo smaczne, wykwintne danie na kolację lub na przystawkę.

POLECAM!!!

 

 

««« Powrót

Komentarze


Imię:
Email (nie będzie publikowany):
Treść komentarza: