Szynka Świąteczna

Poniedziałek, 18 Listopad 2013

Szynka Świąteczna
Szynka Świąteczna Szynka Świąteczna

Czas zacząć myśleć o peklowaniu szynki, aby była gotowa na święta. 

Ja pekluję w solance. Peklowanie w ten sposób jest o wiele krótsze od peklowania suchego. Solanka to mieszanka wody i soli lub wody i peklosoli. 

Zazwyczaj przepis mówi o proporcjach takich jak: 100 gramów soli na litr wody.

Aby sprawdzić czy jest odpowiednie stężenie solanki, wkładamy świeże jajko  do roztworu. Jeżeli wystaje pół jajka to solanka jest idealna dla wyrobów trwałych. Natomiast, kiedy ukazuje się niewielka część jajka-czubek, wtedy solanka nadaje się do wyrobów krótko trwałych.

Pamiętajmy, że trzeba minimum dwa tygodnie wcześniej zamoczyć np. szynkę w solance. Czyli już niedługo :)

 

««« Powrót

Komentarze


Imię:
Email (nie będzie publikowany):
Treść komentarza: