Tarta Cebulowa

Środa, 26 Luty 2014

Tarta Cebulowa
Tarta Cebulowa Tarta Cebulowa

Tarta składa się z kruchego ciasta i nadzienia. Tartę można zrobić z każdym produktem i na pewno będzie to danie bardzo smaczne. Jak nie wiecie co zrobić na lunch. Proponuję przygotować tartę!

Tarta Cebulowa

Składniki:

na ciasto kruche:

250 g mąki pszennej

125 g masła chłodnego

2 żółtka

szczypta soli

na farsz:

500-600 g cebuli pokrojonej w cienkie plasterki

ser np. cheddar, może być parmezan lub inny dość twardy, aby można go było zetrzeć  na tarce na dużych oczkach

250 ml śmietany 18 %

jajko

łyżeczka gałki muszkatałowej

sól,pieprz

oliwa, łyżeczka masła

Składniki na ciasto zagnieść tak, aby masło połączyło się z mąką, pamiętając, aby nie trwało to zbyt długo. Uformować kulkę z ciasta i włożyć do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto, rozwałkować i przełożyć na wysmarowaną formę do tart. Nakłuć widelcem, aby podczas pieczenia nie podniosła się i znowu włożyć do lodówki na około 20-30 minut. Po tym czasie wyjmujemy formę z lodówki, przykrywamy folią aluminiową, obciążamy np. fasolą i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy około 15 minut. Po tym czasie ściągamy folię i pieczemy następne 10-13 minut, aż się lekko ciasto zarumieni.

Przygotowujemy farsz:

Rozgrzewamy oliwę z masłem na patelni, wkładamy cebulę i podsmażamy tak długo, aż cebula będzie miękka i złota. Solimy do smaku. Gotową cebulę przekładamy na podpieczony spód i równomiernie układamy. Cebulę posypujemy serem. Śmietanę, jajka mieszamy razem, aby składniki się połączyły, przyprawiamy gałką muszkatałową i zalewamy na cebulę. Można posypać posiekaną natką pietruszki. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy około 15 minut, do momentu aż się góra zarumieni. 

««« Powrót

Komentarze


Imię:
Email (nie będzie publikowany):
Treść komentarza: