Tarta, Quiche z cukinią

Poniedziałek, 17 Marzec 2014

Tarta, Quiche z cukinią
Tarta, Quiche z cukinią Tarta, Quiche z cukinią

Tarta i Quiche! 

Jaka jest różnica między nimi? Fachowo Quiche - to rodzaj tarty, do której używamy masy jajeczno - śmietanowej. A więc okazuje się, że częściej robię quiche niż tartę :)

Jeżeli nie mam pomysłu na wyjątkowe danie, zawsze sprawdza się tarta lub quiche. To fantastyczny pomysł na szybkie a jakże eleganckie danie :)

Dzisiaj również podam przepis na QUICHE z cukinią.

Składniki:

na ciasto:

250 g mąki pszennej tortowej

150 g masła schłodzonego

1 jajko

1/2 łyżeczki soli

farsz:

3 cukinie starte na tarce

1 cebula

1 ząbek czosnku

natka pietruszki lub koperek

sól, pieprz

1 łyżka soku z cytryny

250 - 300 ml śmietanki kwaśnej lub kremówki

3 jajka

1 opakowanie serka ricotta

Spód:

Przesiewamy mąkę z solą, dodajemy pokrojone w kostkę masło i rozcieramy palcami lub mikserem, aby powstały drobne okruchy ciasta. Dodajemy jajko i łączymy składniki w kulę. Schładzamy w lodówce przez około 1 godzinę.

Tortownicę smarujemy masłem, rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni.

Wyciągamy ciasto z lodówki i wałkujemy na placek, aby wyłożyć nim tortownicę ( brzegi i spód ). Nakłuwamy spód ciasta widelcem i z powrotem wkładamy do lodówki na czas, aż piekarnik osiągnie odpowiednią temperaturę. 

Ciasto przykrywamy folią aluminiową, obciążamy np. fasolą i wkładamy do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię, zmiejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy około 10-15 minut na złoty kolor.

farsz:

Smażymy na patelni cebulę oraz rozgnieciony czosnek, uważać aby czosnek się nie przypalił ! Dodajemy cukinię, mieszamy wszystkie składniki i smażymy do momentu, aż cukinia będzie al dente. ( wyczuwalna w trakcie konsumpcji ) Przyprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Do dużej miski wlać roztrzepane jajka, śmietankę oraz serek. Wymieszać wszystkie składniki i doprawić solą i pieprzem.

Na podpieczony spód ciasta wyłożyć gotowy farsz z cukinią, zalać masą jajeczną i z powrotem włożyć do piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut, aż masa będzie zastygnięta i lekko zarumieniona.

 

 

««« Powrót

Komentarze


Imię:
Email (nie będzie publikowany):
Treść komentarza: