Tarta z budyniem i owocami
Środa, 04 Lipiec 2018
W letnie dni zazwyczaj piekę ciasta ze świeżymi owocami. Tak też zrobiłam dzisiaj, ze względu na moją Julię, która uwielbia budyń jest to ciasto kruche z masą budyniową i owocami. W moim przypadku są to truskawki :)
Słodka klasyka upalnych dni!
Składniki:
Na ciasto:
250 g mąki
120 g masła z lodówki
szczypta soli
1 jajko
2 łyżki cukru pudru
Blaszkę do tarty posmarować olejem. Mąkę przesiać do miski, dodać zimne z lodówki masło, pokrojone w kostkę cukier oraz sól. Rozcierać palcami masło z mąką lub zmiksować mikserem aż powstaną okruchy ciasta, następnie dodać jajko i złączyć składniki w kulę, jeżeli ciasto nie chce się złączyć dodać troszkę zimnej wody. Kulę ciasta włożyć do lodówki na minimum 1 godzinę.
Ciasto po tym czasie wyjąć z lodówki, rozwałkować i wyłożyć nim blaszkę ( dno i boki ). Spód podziurkować widelcem, wstawić do lodówki na 20 minut.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Formę z ciastem okryć folią aluminiową. Na dno położyć obciążenie np. suchą fasolę lub ryż. Rozprowadzić fasolę równomiernie po całej powierzchni tarty. Wstawić do piekarnika i piec przez około 15 minut aż się lekko zarumieni.
Masa budyniowa:
Ugotować 2 budynie o smaku waniliowym według instrukcji na opakowaniu ( dodać o pół szklanki mniej mleka)
Do ciepłego budyniu dodać 100 g roztopionego masła i dokładnie wymieszać.
Jak budyń wystygnie wyłożyć go na upieczony spód ciasta, potem wyłożyć pokrojone truskawki.
Ciasto schować do lodówki na minimu 1 godzinę.
Smacznego!!!