Tarta z budyniem i owocami

Środa, 04 Lipiec 2018

Tarta z budyniem i owocami
Tarta z budyniem i owocami Tarta z budyniem i owocami

W letnie dni zazwyczaj piekę ciasta ze świeżymi owocami. Tak też zrobiłam dzisiaj, ze względu na moją Julię, która uwielbia budyń jest to ciasto kruche z masą budyniową i owocami. W moim przypadku są to truskawki :)

Słodka klasyka upalnych dni!

Składniki:

Na ciasto:

250 g mąki

120 g masła z lodówki

szczypta soli

1 jajko

2 łyżki cukru pudru

Blaszkę do tarty posmarować olejem. Mąkę przesiać do miski, dodać zimne z lodówki masło, pokrojone w kostkę cukier oraz sól. Rozcierać palcami masło z mąką lub zmiksować mikserem aż powstaną okruchy ciasta, następnie dodać jajko i złączyć składniki w kulę, jeżeli ciasto nie chce się złączyć dodać troszkę zimnej wody. Kulę ciasta włożyć do lodówki na minimum 1 godzinę.

Ciasto po tym czasie wyjąć z lodówki, rozwałkować i wyłożyć nim blaszkę ( dno i boki ). Spód podziurkować widelcem, wstawić do lodówki na 20 minut.

Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Formę z ciastem okryć folią aluminiową. Na dno położyć obciążenie np. suchą fasolę lub ryż. Rozprowadzić fasolę równomiernie po całej powierzchni tarty. Wstawić do piekarnika i piec przez około 15 minut aż się lekko zarumieni.

Masa budyniowa:

Ugotować 2 budynie o smaku waniliowym według instrukcji na opakowaniu ( dodać o pół szklanki mniej mleka)

Do ciepłego budyniu dodać 100 g roztopionego masła i dokładnie wymieszać.

Jak budyń wystygnie wyłożyć go na upieczony spód ciasta, potem wyłożyć pokrojone truskawki.

Ciasto schować do lodówki na minimu 1 godzinę.

Smacznego!!!

««« Powrót

Komentarze


Imię:
Email (nie będzie publikowany):
Treść komentarza: