Tarta z fasolką szparagową

Piątek, 18 Sierpień 2017

Tarta z fasolką szparagową
Tarta z fasolką szparagową Tarta z fasolką szparagową

Tarta wytrawna sprawdza się zawsze. Jest idealna na drugie śniadanie, obiad oraz sprawdzi się też podczas pikniku, ponieważ łatwo ją transportować a przede wszystkim pysznie smakuje na zimno jak i na ciepło.

Ja jak pewnie zauważyliście bardzo często robię tarty na różne okazje, tym razem zabiorę ją na piknik, który organizujemy z przyjaciółmi. Każdy przynosi coś do jedzenia i do picia. Mam nadzieję, że tarta będzie smakować.

Oto przepis na tartę z fasolką szparagową i pomidorami.

Składniki:

Na ciasto kruche:

250 g mąki orkiszowej lub pszennej

1 jajo

120 g masła

1/2 łyżeczki soli

2 łyżki wody 

 

Nadzienie:

4 jaja

fasolka szparagowa zielona

200 g serka ricotta

ser camembert

pomidory

szczypiorek

szczypta chilii

sól i pieprz

Mąkę przesiać do miski, dodać masło, jajko i sól. Rozetrzeć wszystkie składniki aż powstanie drobna kruszonka. Dodać wodę i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i włozyć do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie ciasto wyjąć, rozwałkować, wyłożyć nim formę do tarty i podziurkować ciasto widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec przez około 15 minut, aż brzegi będą złote.

W tym czasie fasolkę ugotować na al dente, około 7 minut. Przygotować masę jajeczną: Jaja zmiksować z serkiem ricotta, doprawić solą, pieprzem i chilii. Na koniec wrzucić pokrojony drobno szczypiorek.

Ułożyć fasolkę szparagową na wystudzony spód tarty, wylać masę jajeczną. Na wierzch ułożyć pokrojony w plastry ser camembert oraz pokrojony w plastry pomidor.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 20-25 minut, aż masa się zetnie.

Smacznego!!!

 

««« Powrót

Komentarze


Imię:
Email (nie będzie publikowany):
Treść komentarza: