Tarta ze słodkich ziemniaków z orzechami brazylijskimi

Piątek, 21 Listopad 2014

Tarta ze słodkich ziemniaków z orzechami brazylijskimi
Tarta ze słodkich ziemniaków z orzechami brazylijskimi Tarta ze słodkich ziemniaków z orzechami brazylijskimi

Bataty lub pataty inaczej ziemniaki słodkie. W naszym kraju dopiero teraz zyskują popularność, choć nie wydaje się, żeby Polacy zaczęli sięgać po nie chętniej niż po zwykłe ziemniaki. A szkoda :( ponieważ ich pomarańczowe korzenie to jedne z najbardziej pożywnych i zdrowych warzyw.

Są słodkie, miękkie i delikatne i co najważniejsze: zdrowsze od zwykłych ziemniaków.

100 gramów batatów zawiera około 85 kalorii. Taka ilość zaspokaja też w 500 proc. dzienne zapotrzebowanie na witaminę A ( beta - karoten ), w ponad 50 proc. na witaminę C i więcej niż 10 proc. na błonnik.

W batatach znajduje się dużo białka o właściwościach antyoksydacyjnych, witaminę B6 ( chroni przed chorobami serca ), a także cenne dla zdrowia pierwiastki: żelazo, potas, mangan i miedź.

DLATEGO WARTO CZASAMI PO NIE SIĘGNĄĆ! 

Proponuję na początek zrobić naprawdę pyszną Tartę.

Składniki:

Ciasto na spód:

200 g mąki orkiszowej

5 łyżek miodu spadziowego

szczypta soli

jajko

100 g zimnego masła

Składniki na ciasto siekamy nożem, a następnie szybko zagniatamy, formujemy kulę, zawijamy folią spożywczą i wkładamy na minimum 30 minut do lodówki.

Formę smarujemy tłuszczem, wylepiamy łącznie z brzegami ciastem, nakłuwamy je gęsto widelcem, aby podczas pieczenia się nie podniosło i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i zapiekamy na jasnozłoty kolor.

Masa:

5 łyżek miękkiego masła

100 g pudru trzcinowego

duża szczypta soli

4 jajka

450 g ugotowanych słodkich ziemniaków

150 ml mleka sojowego

łyżka skórki otartej cytryny

sok z pół cytryny

duża szczypta gałki muszkatałowej

Ucieramy masło, cukier, sól i jajka, dodajemy rozgniecione ziemniaki, mleko sojowe, skórkę i sok z cytryny oraz gałkę muszkatałową.

Masę kładziemy na ostudzony spód, wygładzamy i pieczemy około 1 godziny w temperaturze 180 stopni.

Beza:

3 białka

szczypta soli

5 łyżek drobnego cukru trzcinowego lub brązowego

łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 1 laska wanili

5 - 10 łyżek miodu gryczanego

duża garść orzechów brazylijskich lub pekanów

Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i cukrem oraz wanilią. Tak ubite białka nakładamy na środek tarty i wkładamy do piekarnika na 150 stopni i trzymamy bezę kilka minut, aż zacznie się rumienić, wyjmujemy. 

Na patelni rozgrzewamy miód, wrzucamy orzechy i mieszamy. Orzechy obtoczone w miodzie układamy wokół brzegu tarty, resztą miodu polewamy bezę.

 

 

 

 

««« Powrót

Komentarze


Imię:
Email (nie będzie publikowany):
Treść komentarza: