Tarta ze szpinakiem
Poniedziałek, 24 Lipiec 2017
Lubicie piec tarty? ja bardzo :))
W polskiej kuchni coraz częściej można spotkać przepisy na tarty na słono. Jak dla mnie jest to świetny pomysł na danie obiadowe, kolację a nawet śniadanie czy podwieczorek.
Pyszna tarta jest idealną przekąską na imprezę. Na pewno posmakuje Twoim gościom :)
Dzisiaj proponuję tartę bezglutenową, gdzie spód będzie z batatów.
Ostatnio ze względów zdrowotnych staram się unikać glutenu i dlatego tym razem zrobiłam Tartę ze szpinakiem i suszonymi pomidorami na spodzie z batatów.
Składniki:
1 batat
paczka szpinaku baby
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 jajo
2 duże łyżki sera ricotta
2 duże łyżki jogurtu greckiego
3 łyżki startego parmezanu
3 łyżki oleju kokosowego
suszone pomidory, jedna garść
szczypta soli, pieprzu i pół papryczki chilli
1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej
Piekarnik nastawić na 180 stopni z funkcją góra-dół.
Batata umyć, osuszyć, nie obierać. Pokroić na cienkie plasterki około 2 mm. Rozgrzać na patelni olej kokosowy i smażyć na nim bataty, aż się zarumienią (z obu stron) Odłożyć każdy plasterek na ręcznik papierowy.
Na pozostałej łyżce oleju ( można użyć olej po pomidorach suszonych) zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek i papryczkę chilli. Dodać szpinak i pokrojone w paseczki pomidory suszone. Całość smażyć około 7 minut, pod koniecdodać ser ricotta. Smażyć jeszcze około 3 minut i odstawić z gazu. Do masy dodać jogurt, jajko, parmezan i przyprawy.
Dno i boki blaszki do tarty wyłozyć plasterkami podsmażanych batatow. Na tak przygotowany spód wylać masę szpinakową. Wystające boki batatów można połozyć na masie szpinakowej.
Piec około 35 minut, aż masa stężeje i będzie rumiana. Najlepiej smakuje podana na ciepło.
Smacznego!!!