Tarta ze szpinakiem

Poniedziałek, 24 Lipiec 2017

Tarta ze szpinakiem
Tarta ze szpinakiem Tarta ze szpinakiem

Lubicie piec tarty? ja bardzo :))

W polskiej kuchni coraz częściej można spotkać przepisy na tarty na słono. Jak dla mnie jest to świetny pomysł na danie obiadowe, kolację a nawet śniadanie czy podwieczorek.

Pyszna tarta jest idealną przekąską na imprezę. Na pewno posmakuje Twoim gościom :)

Dzisiaj proponuję tartę bezglutenową, gdzie spód będzie z batatów.

Ostatnio ze względów zdrowotnych staram się unikać glutenu i dlatego tym razem zrobiłam Tartę ze szpinakiem i suszonymi pomidorami na spodzie z batatów.

Składniki:

1 batat

paczka szpinaku baby

1 cebula

1 ząbek czosnku

1 jajo

2 duże łyżki sera ricotta

2 duże łyżki jogurtu greckiego

3 łyżki startego parmezanu

3 łyżki oleju kokosowego

suszone pomidory, jedna garść

szczypta soli, pieprzu i pół papryczki chilli

1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej

 

Piekarnik nastawić na 180 stopni z funkcją góra-dół.

Batata umyć, osuszyć, nie obierać. Pokroić na cienkie plasterki około 2 mm. Rozgrzać na patelni olej kokosowy i smażyć na nim bataty, aż się zarumienią (z obu stron) Odłożyć każdy plasterek na ręcznik papierowy.

Na pozostałej łyżce oleju ( można użyć olej po pomidorach suszonych) zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek i papryczkę chilli. Dodać szpinak i pokrojone w paseczki pomidory suszone. Całość smażyć około 7 minut, pod koniecdodać ser ricotta. Smażyć jeszcze około 3 minut i odstawić z gazu. Do masy dodać jogurt, jajko, parmezan i przyprawy.

Dno i boki blaszki do tarty wyłozyć plasterkami podsmażanych batatow. Na tak przygotowany spód wylać masę szpinakową. Wystające boki batatów można połozyć na masie szpinakowej.

Piec około 35 minut, aż masa stężeje i będzie rumiana. Najlepiej smakuje podana na ciepło.

Smacznego!!!

««« Powrót

Komentarze


Imię:
Email (nie będzie publikowany):
Treść komentarza: