Tort z mąki kokosowej

Poniedziałek, 18 Wrzesień 2017

Tort z mąki kokosowej
Tort z mąki kokosowej Tort z mąki kokosowej

 Z okazji urodzin Adasia postanowiłam, że oprócz ciasta zrobię tort. Oczywiście będzie bezglutenowy i lekki.

Ciasto to, jest bardzo aromatyczne, wilgotne, delikatne i co najważniejsze jak dla mnie lekkie :) 

Często nie zabieramy się do pieczenia tortów, ponieważ wydaje nam się że będzie trudny i czasochłonny. Tym razem jest odwrotnie, jest łatwy w przygotowaniu, doskonały w smaku i dobrze wygląda :)

Oto przepis:

Składniki:

1/2 szklanki kakao

1/2 szklanki mąki kokosowej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżeczki cynamonu

szczypta soli

6 jajek

1/2 szklanki cukru kokosowego

1/2 szklanki oleju kokosowego (rozpuszczonego i wystudzonego)

1/2 szklanki mleka kokosowego

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Składniki na krem:

1 puszka mleka kokosowego (trzymana przez noc w lodówce)

2 łyżki cukru kokosowego lub syropu klonowego

2 duże garście mrożonych lub świeżych malin

3 łyżki nasion chia

Składniki na polewę:

100 g gorzkiej czekolady

1 łyżka oleju kokosowego

1 łyżka syropu klonowego

2 czubate łyżki tahini

Do dekoracji świeże owoce, ja użyłam malin i borówek.

Piekarnik nagrzać do 160 stopni z funkcją góra - dół. Formę okrągłą wyłożyć papierem do pieczenia.

Do jednej miski przesiać kakao, mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i sól. W drugiej misce wymieszać jajka z cukrem, potem dodać oliwę, mleko kokosowe i ekstrakt.

Połączyć zawartość obu misek. Całość mieszać aż masa będzie jednolita. Przelać ciasto do formy i piec około 50 minut, do momentu aż patyczek włożony w ciasto będzie suchy.

Wyjąć z piekarnika i wystudzić.

W tym czasie możemy przygotować krem.

Otworzyć puszkę i wyjąć z niej masę kokosową. Przełożyć ją do miski ( w puszce powinna zostać tylko woda kokosowa)

Dodać pozostałe składniki i całość dobrze wymieszać. Odłożyć na 20 minut do lodówki.

Przygotowujemy polewę:

Czekoladę wraz z olejem i syropem klonowym rozpuścić w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić i dodać tahini. Całość wymieszać i poczekać aż trochę przestygnie.

Przygotowanie tortu:

Upieczone, wystudzone ciasto przekroić w połowie. Wyłożyć na pierwszy blat 3/4 kremu malinowego. Równo go rozłożyć. 

Przykryć drugim blatem. Boki tortu i wierzch posmarować pozostałym kremem malinowym. Polewę czekoladową rozsmarować na wierzchu, może delikatnie spływać na boki tortu.

Tort udekorować owocami.

 

««« Powrót

Komentarze


Imię:
Email (nie będzie publikowany):
Treść komentarza: