Tort z mąki kokosowej
Poniedziałek, 18 Wrzesień 2017
Z okazji urodzin Adasia postanowiłam, że oprócz ciasta zrobię tort. Oczywiście będzie bezglutenowy i lekki.
Ciasto to, jest bardzo aromatyczne, wilgotne, delikatne i co najważniejsze jak dla mnie lekkie :)
Często nie zabieramy się do pieczenia tortów, ponieważ wydaje nam się że będzie trudny i czasochłonny. Tym razem jest odwrotnie, jest łatwy w przygotowaniu, doskonały w smaku i dobrze wygląda :)
Oto przepis:
Składniki:
1/2 szklanki kakao
1/2 szklanki mąki kokosowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
6 jajek
1/2 szklanki cukru kokosowego
1/2 szklanki oleju kokosowego (rozpuszczonego i wystudzonego)
1/2 szklanki mleka kokosowego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Składniki na krem:
1 puszka mleka kokosowego (trzymana przez noc w lodówce)
2 łyżki cukru kokosowego lub syropu klonowego
2 duże garście mrożonych lub świeżych malin
3 łyżki nasion chia
Składniki na polewę:
100 g gorzkiej czekolady
1 łyżka oleju kokosowego
1 łyżka syropu klonowego
2 czubate łyżki tahini
Do dekoracji świeże owoce, ja użyłam malin i borówek.
Piekarnik nagrzać do 160 stopni z funkcją góra - dół. Formę okrągłą wyłożyć papierem do pieczenia.
Do jednej miski przesiać kakao, mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i sól. W drugiej misce wymieszać jajka z cukrem, potem dodać oliwę, mleko kokosowe i ekstrakt.
Połączyć zawartość obu misek. Całość mieszać aż masa będzie jednolita. Przelać ciasto do formy i piec około 50 minut, do momentu aż patyczek włożony w ciasto będzie suchy.
Wyjąć z piekarnika i wystudzić.
W tym czasie możemy przygotować krem.
Otworzyć puszkę i wyjąć z niej masę kokosową. Przełożyć ją do miski ( w puszce powinna zostać tylko woda kokosowa)
Dodać pozostałe składniki i całość dobrze wymieszać. Odłożyć na 20 minut do lodówki.
Przygotowujemy polewę:
Czekoladę wraz z olejem i syropem klonowym rozpuścić w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić i dodać tahini. Całość wymieszać i poczekać aż trochę przestygnie.
Przygotowanie tortu:
Upieczone, wystudzone ciasto przekroić w połowie. Wyłożyć na pierwszy blat 3/4 kremu malinowego. Równo go rozłożyć.
Przykryć drugim blatem. Boki tortu i wierzch posmarować pozostałym kremem malinowym. Polewę czekoladową rozsmarować na wierzchu, może delikatnie spływać na boki tortu.
Tort udekorować owocami.