Wegańskie ciasteczka

Środa, 11 Listopad 2015

Wegańskie ciasteczka
Wegańskie ciasteczka Wegańskie ciasteczka

 

Tradycyjnie 11 listopada ulicami Gdańska przejdzie Parada Niepodległości. W tym roku motywem przewodnim jest Orzeł Biały. 

Ja tym razem zostałam w domu i właśnie teraz siedzę na kanapie, piję pyszną kawę i jem smaczne gryczane ciasteczka :)) Przyznaję się, że jest mi bardzo dobrze z tym :)

Wiem, że dzisiaj powinnam jeść Rogale Świętomarcińskie , ale cóż u mnie na stole goszczą ciasteczka wegańskie.

Jeżeli również macie na nie ochotę, to dla tych podaję przepis.

Są pyszne, bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu.

 

Składniki:

2/3 szklanki oleju rzepakowego

1/2 szklanki miodu lub cukru z palmy kokosowej

1/2 szklanka mleka koziego

1 łyżka mąki z tapioki lub mąki ziemniaczanej

1,5 szklanki mąki gryczanej

1/2 szklanki płatków gryczanych

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

szczypta soli

1/2 szklanki orzechów zmielonych macadamian

 

Piekarnik nastawić na 180 stopni z funkcją grzania góra - dół. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

Olej, miód, mleko i mąkę z tapioki umieścić w misce i miksować około 2 minut. Do mieszanki dodać mąkę, płatki wraz z sodą i solą. Miksować około 1 minuty. Na koniec dodać posiekane orzechy. Całość wymieszać. Jeżeli ciasto jest za rzadkie, trzeba dodać więcej mąki lub płatków. Ciasto musi być w konsystencji takie jak do pierników.

Na blat wysypać trochę mąki, wyłożyć na nie ciasto i rozwałkować na grubość około 0.5 cm. Wycinać foremką ciasteczka i kłaść na przygotowaną blachę.

Ciasteczka piec przez 8 - 10 minut.

Smacznego Kochani :))

 

 

««« Powrót

Komentarze


Imię:
Email (nie będzie publikowany):
Treść komentarza: