Wegańskie ciasteczka gryczane

Poniedziałek, 01 Maj 2017

Wegańskie ciasteczka gryczane
Wegańskie ciasteczka gryczane Wegańskie ciasteczka gryczane

 

 Dzisiaj w moim domu od rana pachnie ciasteczkami, zrobiłam wegańskie, bezglutenowe i ekspresowe ciasteczka.

Uwielbiam mieć w domu małe "co nieco" 

Upieczenie tych ciasteczek zajmuje tylko chwilę, a później możemy je przechowywać np. w słoiku i podjadać, gdy najdzie nas na to ochota :))

Zabiorę je na spotkanie z młodzieżą, może uda mi się ich trochę przekupić :)))

Ciasteczka są z mąki gryczanej i nie potrzebujemy do ich wykonania ani masła, ani jajek.

Ktoś ma ochotę ?

 

Składniki:

3/4 szklanki cukru z palmy kokosowej lub cukru trzcinowego

2/3 szklanki oleju rzepakowego

1/4 szklanki mleka migdałowego lub mleka krowiego

1 łyżka mąki z tapioki lub mąki ziemniaczanej

1 łyżka ekstraktu waniliowego

1 1/2 szklanki mąki grycanej

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

1/2 łyżeczki orzechów ( jakie lubicie lub jakie macie )

 

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

Olej, cukier, mleko i mąkę z tapioki umieścić w misce i miksować przez 2 minuty.

Do mieszanki z cukrem dodać mąkę wraz z soda i solą. Miksować około 1 minuty. Na koniec dodać posiekane orzechy. Całość wymieszać.

Na blat wysypać trochę mąki, wyłożyć na nie ciasto i rozwałkować na grubość 0,5 cm. Wycinać kszałty z foremki.

Ciasteczka piec około 8-10 minut.

 

Smacznego!!!

 

 

««« Powrót

Komentarze


Imię:
Email (nie będzie publikowany):
Treść komentarza: