Zupa grzybowa

Poniedziałek, 12 Październik 2015

Zupa grzybowa
Zupa grzybowa Zupa grzybowa

 

  • Jesień kojarzy nam się z grzybobraniem.
  • Pamiętam jak od dawna wpajano nam, że grzyby to tylko walory smakowe i nic poza tym.
  • Ci, którzy tak myślą są w błędzie :)
  • Charakterystyczną cechą grzybów jest duża zawartość wody do 90 %. Jednak sucha masa składa się głównie z białek. Wskład białek wchodzą prawie wszystkie aminokwasy, w tym egzogenne, które nie mogą być syntetyzowane w organizmie i muszą być dostarczane wraz z pożywieniem. To pozwala zaliczyć grzyby do bardzo ważnych produktów żywnościowych.

Zazwyczaj pierwsze danie, które gotuję z grzybów to zupa grzybowa :)

 

Składniki:

1 kg grzybów, borowików

2 łyżki masła

2 liście laurowe

4 ziele angielskie

mała ostra papryczka

sól, pieprz

1 cebula drobno pokrojona

1,5 l bulionu warzywnego

sok z cytryny

pęczek natki pietruszki

gęsty jogurt naturalny typu greckiego

 

Grzyby oczyścić, umyć i osuszyć. Pokroić na mniejsze kawałki. W garnku na maśle zeszklić cebulę i dodać do niej papryczkę ostrą, następnie dodać grzyby, liść laurowy, ziele angielskie i dusić przez okołó 2 minuty, potem wlać trochę wody i dusić aż grzyby będę w miarę miękkie. Doprawić solą i pieprzem.

Wlać bulion i zagotować. Gotować przez 10 - 15 minut na małym ogniu. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki.

Doprawić do smaku sokiem z cytryny i podawać z makaronem lub kluseczkami.

 

««« Powrót

Komentarze


Imię:
Email (nie będzie publikowany):
Treść komentarza: