Zupa z botwinki

Środa, 04 Maj 2016

Zupa z botwinki
Zupa z botwinki Zupa z botwinki

Botwina - młode liście buraka ćwikłowego, zawiera dużo witamin, żelaza i wapnia. Zupa z botwinki pobudza apetyt, odkwasza i odtruwa organizm. Liście botwiny zawierają substancje o działaniu podobnym do estrogenów, czyli hormonów młodości i piękna.

Składniki:

około 2 litry bulionu jarzynowego

2 duże pęczki młodej botwinki 

1 cebula

2 ząbki czosnku

1/2 kg młodych ziemniaków

1 papryczka chilli

sok z 1 limonki

świeża kolendra

łyżka oleju kokosowego

gęsty jogurt 

Botwinkę opłukać, buraczki obrać i pokroić na cienkie plasterki. Łodygi wraz z liśćmi posiekać, ziemniaki obrać i pokroić w kosteczkę.

W garnku zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę i czosnek. Dodać ziemniaki i buraczki (na razie bez liści) i smażyć co chwilę mieszając przez około 4 minuty. Doprawić solą morską.

Następnie dodać łodyżki oraz posiekane liście botwinki i papryczkę chilli. Smażyć mieszając przez 3 minuty.

Wlać gorący bulion i zagotować. Gotować przez 15 minut na średnim ogniu do czasu aż ziemniaki będą miękkie. Dodać sok z limonki i gotować jeszcze przez chwilę.

Na koniec posypać dużą ilością kolendry i podać z gęstym jogurtem naturalnym.

 

««« Powrót

Komentarze


Imię:
Email (nie będzie publikowany):
Treść komentarza: