Zupa z dyni z soczewicą

Wtorek, 29 Wrzesień 2015

Zupa z dyni z soczewicą
Zupa z dyni z soczewicą Zupa z dyni z soczewicą

Dynia to superprodukt sezonu jesiennego. Nie chodzi nam tu o ozdobę halloweenową, a walory lecznicze. Bo nie dość, że smakuje wybornie, ma wspaniały wpływ na nasz organizm. 

Oto dlaczego warto jeść dynię: 

Najwięcej witamin ma dynia w intensywnym kolorze pomarańczy. Dynia jest bogata w witaminę A, witaminy z gr. B (B1 i B2), C i PP oraz składniki mineralne: Magnez, potas, żelazo, wapń, fosfor. Jest doskonałym źródłem białka i błonnika. A w dodatku jest mało kaloryczna :)


Zupa z dyni z soczewicą.

Składniki:

500 g dyni

3 marchewki

2 ząbki czosnku

2 szalotki

3 łyżki oleju

2 łyżeczki mielonego kuminu

1 łyżeczka mielonej kolendry

2 łyżęczki curry

spora szczypta płatków chilli

200 g czerwonej soczewicy

1/5 l bulionu warzywnego

natka pietruszki

sok z limonki

sól. pieprz

jarmuż

Dynię obrać ze skórki i pokroić w kostkę. 

Szalotki poszatkować, czosnek zmiażdzyć i poszatkować, marchewkę obrać i zetrzeć na tarce. Soczewicę wypłukać w zimnej wodzie.

Na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć szalotki następnie dodać czosnek, chilli, kumin i kolendrę, smażyć około 2 minuty. Dodać curry, marchewkę i dynię, wymieszać i chwilę podsmażyć. Wlać bulion, dodać soczewicę, zamieszać i gotować około 30 minut, aż soczewica dobrze się rozgotuje. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z limonki, posypać posiekaną natką pietruszki. 

Podajemy z chipsami z jarmużu, pestkami dyni i olejem z dyni.

Chipsy z jarmużu:

Jarmuż umyć, osuszyć, wyciąć trwarde łodygi, zostawić tylko liście. Wymieszać olej z chilli i delikatnie wysmarować nim liście jarmużu. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni i piec około 7 - 10 minut. Pilnować aby się nie przypaliły.

 

 

 

 

 

 

««« Powrót

Komentarze


Imię:
Email (nie będzie publikowany):
Treść komentarza: