Zupa z pieczonych warzyw

Środa, 21 Wrzesień 2016

Zupa z pieczonych warzyw
Zupa z pieczonych warzyw Zupa z pieczonych warzyw

 Kiedy na zewnątz robi się chłodno marzymy o tym, aby rozgrzać się czymś ciepłym i gęstym. 

Wracają do łask zupy :)) Zupa jest dobra na wszystko!

Gęsta i aromatyczna zupa-krem to najlepszy sposób na rozgrzanie się podczas coraz to chłodniejszych, letnio-jesiennych wieczorów.

Rozgrzewający krem z pieczonych warzyw!!! Dzięki pieczonym warzywom jest niepowtarzalna w smaku i aromatyczna jak żadna inna.

Składniki:

5 marchewek

3 pietruszki

1/2 selera dużej bulwy

3 ziemniaki

5 pomidorów świeżych

2 papryki czerwone

1/2 cukini zielonej

3 cebule

4 ząbki czosnku

korzeń imbiru 1 cm

1 ostra papryczka

średnio 2 litry wody

ziele angielskie 9 sztuk

liść laurowy 4 sztuki

sól, pieprz

olej rzepakowy

koperek 1 pęczek

feta

szczypiorek

 

Wszystkie warzywa obieram, myję i kroję w dość duże kawałki. Wkładam do naczynia żaroodpornego, solę, pieprzę, polewam olejem i wlewam trochę wody. Wrzucam przyprawy czyli ziele angielskie oraz liść laurowy. Przykrywam pokrywką i wstawiam do nagrzanego piekarnika na 220 stopni ( termoobieg ) na około 50 minut. 

Gdy warzywa są już miękkie przkładam je do garnka ( bez liści laurowych i ziela angielskiego). Dolewam przegotowanej wody i wszystko razem miksuję lub rozdrabniam blenderem. Jeżeli zupa jest za gęsta dolewam więcej wody. Potem przyprawiamy do smaku, ja dodałam więcej soli i papryczkę chilli.

Zupę podgrzać, na koniec dodać pokrojony drobno koperek, posypać szczypiorkiem oraz pokruszoną fetą.

Zupa jest tak sycąca, że już nie trzeba do niej nic więcej dodawać :)))

Smacznego!!!

 

 

««« Powrót

Komentarze


Imię:
Email (nie będzie publikowany):
Treść komentarza: