Zupa ziemniaczano - kukurydziana

Poniedziałek, 18 Styczeń 2016

Zupa ziemniaczano - kukurydziana
Zupa ziemniaczano - kukurydziana Zupa ziemniaczano - kukurydziana

Masz mało czasu, a masz ochotę na zupę, proponuję zupę ziemniaczano - kukurydzianą z chipsami z tortilli.

Składniki:

cebula pokrojona w drobną kostkę

por pokrojony w drobną kostkę

kilka plastrów boczku wędzonego pokrojonego w kostkę

4 puszki kukurydzy np. Bonduelle, gotowanej na parze

3 ziemniaki pokrojone w kostkę

bulion warzywny lub mięsny, ja ugotowałam warzywny

świeża kolendra

przyprawy, sól, pieprz, papryczka chilli i imbir

Składniki na chipsy:

tortilla kukurydziana

Tortille pokroić na trójkąty, posypać papryczką ostrą, wyłożyć na blachę pokrytą papierem do pieczenia i włożyć do nagrzanego piekarnika 180-200 stopni na około 7 minut.

Sprawdzać co chwile, aby chipsy się nie przypaliły. 

Do garnka wrzucamy boczek i czekamy aż się wytopi, można dodać trochę oleju, aby boczek się nie przypalił. Dodajemy cebulę i por, mieszamy i dusimy na średnim ogniu, aż cebula i por będzie miękka. Dodajemy papryczkę ostrą, ziemniaki i kukurydzę. Wszystko dusimy około 15 minut, jeżeli trzeba dolewamy trochę bulionu.

Po tym czasie dolewamy resztę bulionu, przyprawiamy solą i pieprzem i gotujemy około 15 minut. Jeżeli zupa jest za gęsta możemy dodać więcej bulionu lub trochę mleka.

Zupę posypujemy świeżą kolendrą i podajemy z chipsami z tortilli.

 

 

 

««« Powrót

Komentarze


Imię:
Email (nie będzie publikowany):
Treść komentarza: